Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga hundägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Nyår med hund
Nyår och valborg är högtider som oftast betyder smällare och fyrverkerier. Medan detta kan vara väldigt festligt för oss människor så är högtiderna inte lika uppskattade bland våra djur. Speciellt nyårsafton är en mardrömskväll för många hundar. För att din hund ska få en så lugn och avslappnad nyårsafton som möjligt så har vi på Hund.se skapat en guide med tips och information som du kan ta del av.
Visste du?
- Visste du att för 40 procent av alla hundar så kan reaktionerna på höga ljud liknas vid en människas panikångest? När ljudet av t.ex fyrverkerier slår till så drabbas många hundar av en flyktinstinkt. Om dom inte har möjlighet att fly från ljudet när flyktinstinkten går igång så kan dom få panik, vilket är väldigt allvarligt. Vissa hundar blir så rädda att de krafsar sönder klorna när de försöker fly undan fyrverkeriljuden.
- Visste du att det inte alltid behöver vara själva ljudet av fyrverkerier som skapar rädslan? Vissa hundar är rädda för ljuset eller doften av krut.
Måste man fira med fyrverkerier?
Har man en hund eller ett annat djur som blir väldigt rädd, stressad och orolig när det smäller så kanske man måste ställa sig själv frågan; är det verkligen superviktigt att fira med fyrverkerier? Kan man kanske välja att avstå från det för att skona sin hund från att må dåligt?
Ska man ställa till med nyårsfest så kanske hunden kan vara hos någon annan familjemedlem där det är lugnare men där hunden ändå känner sig trygg.
Träna innan
Om man vill så kan man träna hunden att vänja sig vid höga ljud för att göra den mer tolerant. Man kan exempelvis titta på en actionfilm där det smäller emellanåt, “råka” tappa en kastrull i golvet ibland eller stundtals höja volymen på teven eller radion. Hunden lär sig då att det ibland kan komma plötsliga ljud eller smällar som inte är farliga.
Vi rekommenderar däremot att man inte börjar träna in detta när det bara är några dagar kvar innan själva nyårsafton eller valborgsmässoafton, utan att man är ute minst en månad i förväg för att gradvis vänja hunden. Börjar man att träna hunden för tätt inpå så finns det risk för att hunden blir stressad och trappar upp den stressen inför själva dagen då fyrverkerierna drar igång. Börja hellre långt innan och ta det pö om pö.
Våra tips på hur du kan underlätta för hunden
Det finns massor man kan göra för att göra dagen med fyrverkerier lite lättare för hunden. Här nedan kommer en lista på våra bästa tips.
- Aktivera hunden under dagen. Ju mer energi hunden har gjort av med och ju mer stimulans den har fått, ju tröttare och nöjdare är den under kvällen.
- Ge hunden middagen i god tid och se till att ha långpromenaden och sista kiss-svängen avklarad innan fyrverkerierna börjar.
- Vet man att hunden nervös-dricker vatten så kan man ställa undan vattenskålen och endast erbjuda hunden vatten under korta, kontrollerade tillfällen under kvällens gång.
- Använd gärna dubbla koppel och eventuellt både halsband och sele när ni promenerar under dagen för att minska risken att hunden tar sig lös om den blir skrämd. Om hunden skulle ta sig lös ur till exempel halsbandet så är den fortfarande kopplad i selen.
- Rasta helst inte hunden medan fyrverkerierna smäller. Även om du har en väldigt säker hund så kan även den bli plötsligt rädd och ta sig lös. Har du riktigt otur så kan hunden bli så pass rädd att den rymmer och aldrig tar sig tillbaka igen.
- Om du skulle ha oturen att det börjar smälla fyrverkerier under promenaden så gör ingen stor grej av det. Många hundar stelnar till, lystrar och blir på sin vakt medan andra kan krympa ihop med svansen mellan benen och bli osäker. Om du då börjar att prata med den, plockar upp hunden i famnen eller försöker lugna den så är risken att hundens oro ökar. Fortsätt istället promenera lugnt och sansat och låtsas som ingenting, men försök att ta dig ifrån området där det smäller och till ett lugnare ställe.
- Lås alla ytterdörrar för att vara säker på att hunden inte tar sig utomhus om den blir rädd. Även om hunden inte har lärt sig hur man öppnar dörrar så kan den bli så pass panikslagen att den hoppar på dörren och lyckas öppna den ändå.
- Välj ut en lugn plats där hunden känner sig mest trygg och gör den så mysig som möjligt. Bygg en koja av filtar och kuddar, bona om och dra för gardinerna för att stänga ute det läskiga så mycket som möjligt. Om man har en hund som blir väldigt rädd så kan man välja ett rum utan fönster och som isolerar bort ljudet så mycket som möjligt.
- Slå på radion eller teven på normal eller lite högre volym för att överrösta ljudet av fyrverkerierna.
- Ge hunden något annat att fokusera på. Ett gott tuggben eller en aktiveringsleksak som du har fyllt med något gott. När hunden slickar så skapar det ett lugn, så ett tips kan vara att fylla en kong eller en annan leksak med något smaskigt som hunden gillar, frysa in den och sedan låta hunden slicka i sig det goda.
- Lek och bus kan också fungera som en avledning, förutsatt att hunden inte blir mer stressad av lekandet.
- Försök att inte ömka hunden för mycket när den är orolig och rädd. En rädd hund som blir ömkad för mycket kan uppleva dig som osäker och att du inte har kontroll över situationen, vilket kan göra den ännu räddare. Utstråla istället trygghet genom visa hunden att det inte finns något att vara rädd för på ett självsäkert sätt.
- Vill man komma undan fyrverkerierna helt och hållet så kan man alltid ta sig ut på landsbygden eller till ett ställe där det är smällfritt och som tillåter smällrädda hundar som till exempel Arlanda Flygplats.
Lugnande hjälpmedel
Det finns olika hjälpmedel man kan använda sig av för att förebygga stress hos hunden och göra den lugnare. Många av dessa preparat efterliknar ett feromon som tiken utsöndrar från juverområdet under digivningsperioden för att skapa trygghet och lugn hos valparna. Dessa preparat har i många fall visat sig väldigt effektiva även hos vuxna hundar och används oftast inför stressande situationer som exempelvis fyrverkerifirande.
Det finns även hjälpmedel såsom specialdesignade tröjor som ger ett konstant, milt tryck mot hundens bål, vilket ger en lugnande effekt hos dom flesta hundar.
Klicka HÄR för att se vårt sortiment av lugnande produkter.
Tack för att du har tagit dig tiden till att läsa igenom vår informationstext om nyår med hund. Vi hoppas att du har fått lite mer kunskap kring ämnet och nyttiga tips som gör dig mer förberedd inför tillfällen som nyår och valborg.