Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga hundägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Kosttillskott
Ett bra helfoder ska innehålla alla näringsämnen som din hund behöver, men ibland kan man behöva tillsätta något extra till hundar som har specifika behov. I vår guide om kosttillskott så kan du bland annat läsa om vilka hundar som kan tänkas behöva lite extra av något speciellt näringsämne, om dom mest populära kosttillskotten på marknaden och vad dom tillför.
Vad är ett kosttillskott?
Ett kosttillskott är vitaminer och mineraler i en koncentrerad form som är tänkta att komplettera den dagliga kosten. Aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form kan också säljas som kosttillskott och är avsedda att doseras i små mängder. Dessa kan säljas i form av tabletter, pulver, kapslar, flytande vätska eller liknande.
Olika typer av kosttillskott
Dom olika typerna av kosttillskott som säljs på marknaden brukar oftast rikta sig mot något specifikt behov. Det finns exempelvis kosttillskott som riktar sig mot hundar som behöver en extra boost för hud och päls eller hundar som har lätt för att bli stela i muskler och leder. Här nedan listar vi dom olika typerna av kosttillskott och vad dom är bra för.
Hud, päls och klor
Hundens hud och päls kan lätt bli torr och matt under vissa årstider, speciellt under fällningsperioden eller när den till exempel har fått sig ett bad för mycket. Det kan också bero på att det dagliga fodret inte ger hunden dom näringsämnen som den behöver. Då kan det vara ett bra alternativ att prova ett kosttillskott som återfuktar, vårdar och förbättrar pälsens och hudens kvalité. Dom flesta kosttillskott som riktar sig till just vård av päls och hud brukar även vårda hundens trampdynor och klor.
En matt och torr päls kan även vara ett tecken på att hunden är sjuk. Vi rekommenderar därför att du kontaktar veterinären om du misstänker att något är fel.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Biotin
- Knöltång
- Omega-3
- Omega-6
- Vitamin B
- Vitamin E
- Spirulina
Leder och muskler
Aktiva hundar som jobbar mycket med kroppen kan behöva ett extra tillskott som ger en ökad näring till musklerna, medan t.ex. äldre hundar kan ha nytta av ett extra tillskott som främjar ledernas hälsa. Det finns även kosttillskott till valpar och unghundar som bidrar till god ledhälsa på lång sikt.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Glukosamin
- Grönläppad mussla
- L-arginin
- Kondroitin
- Mangan
- MSM
- Nypon
- Vitamin C
Mage och tarm
För hundar som är känsliga och lätt får lindriga besvär med mage och tarm, exempelvis kräkningar och diarré vid foderbyte, så kan man oftast lösa detta med ett kosttillskott som återställer den naturliga tarmfloran. Dessa kosttillskott kan antingen användas i förebyggande syfte eller när problemet redan har uppkommit.
Vid återkommande besvär bör du kontakta din veterinär för att försäkra dig om vilka kosttillskott du bör ge.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Inulin
- FOS
- MOS
- Psylliumfrön
Mun och tänder
Att sköta sin hunds munhygien är viktigare än vad man kanske tror. Vad som börjar med en liten åkomma kan snabbt växa sig allvarligare och orsaka större problem i framtiden. Hunden kan till exempel få bakterier i tandfickorna som tar sig ut i blodomloppet och skadar hjärta, njurar och andra organ i kroppen. Det är även vanligt att hunden får plack, tandsten och dålig andedräkt. För att förebygga detta och vårda sin hunds mun på bästa sätt så kan man komplettera tandborstningen med ett kosttillskott som främjar hundens munhälsa.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Blåstång
- Spirulina
- Vitamin C
- Vitamin D
- Zink
Urinvägar
Hundar kan lätt få problem med urinvägsinfektion. Symptom på detta kan vara att hunden kissar oftare än vanligt, att den gärna vill kissa utan att något kommer och/eller att den har blodblandat urin. Kontakta alltid veterinären först om du märker att hunden har besvär när den kissar. För att förebygga lindrigare urinvägsinfektioner kan man däremot ge hunden ett kosttillskott.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Tranbärsextrakt
- Vitamin C
Valpar
Det är viktigt att valpen får en bra start i livet och att valpens foder innehåller den näring som behövs för att den ska utvecklas och må bra. Många valpfoder innehåller de viktiga näringsämnena som valpen behöver när den växer, samt att den själv producerar egna viktiga fettsyror i kroppen, men ibland behövs ett litet extra tillskott.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Omega-3
- FOS
Återhämtning
Aktiva hundar som arbetar hårt, exempelvis tävlingshundar, jakthundar eller hundar som på något sätt aktiveras utöver den vardagliga motionen brukar ha en längre återhämtningstid mellan träningspassen. Det kan därför vara bra att ge hunden ett kosttillskott som ger energi, stabiliserar vätskenivån i kroppen och hjälper trötta muskler att återhämta sig. Det kan även vara nyttigt att ge sin hund ett tillskott för återhämtning efter en lång dag i solen eller kylan.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Protein
- Fett
- Omega-3
- Antioxidanter
- MSM
- Vitaminer
- Magnesium
- Glukos
Oro och stress
Har man en hund som ofta är orolig eller lätt går upp i stress så finns det hjälpmedel i form av kosttillskott som tillför lugn och balans. Det kan t.ex. vara så att det uppstår vissa typer av situationer i vardagen som gör hunden nervös eller stressad. Exempel på situationer kan vara besök hos veterinären, kloklippning, separationsångest, resa, hanhundsstress eller fyrverkerifirande.
Ingredienser som ofta används i denna typ av kosttillskott:
- Magnesium
- Hampa
- D-vitamin
- L-tryptofan
- Kamomill
Vanliga frågor om kosttillskott:
Vilka näringsämnen behöver en hund?
En hund behöver, precis som vi människor, olika typer av näringsämnen i sin dagliga kost för att kunna leva ett friskt och hälsosamt liv. Utöver vatten så är främst proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer, mineraler och spårämnen livsviktiga.
Vilka kosttillskott behöver min hund?
Vi rekommenderar att man först gör en utvärdering om huruvida hunden är i behov av ett kosttillskott eller inte. Äter hunden ett helfoder av hög kvalité till vardags som den mår bra av och aktiveras som den ska så är det förmodligen inte nödvändigt med ett kosttillskott. Har din hund däremot några av dom behov som vi nämner ovan så kan det vara nyttigt att tillsätta ett kosttillskott som tillgodoser dom behoven. Var däremot noga med att följa den rekommenderade doseringen på kosttillskottets förpackning.
Kan en hund få för mycket Omega-3?
Att överdosera omega-3 innebär inte några stora risker, men hunden kan däremot bli dålig i magen, bli trött och få klåda om den fått extremt hög dos. Var därför noga med att följa den dos som rekommenderas på förpackningen och tänk på att hundens vardagliga helfoder också redan kan innehålla omega-3.
Ordlista
För att du smidigt och enkelt ska kunna ta reda på vad alla förkortningar och knepiga ord betyder och vad alla näringsämnen är bra för så har vi skapat en smart ordlista här nedan.
Antioxidanter: Antioxidanter förhindrar bildning och skadeverkan från fria radikaler som av för höga halter skapar oxidativ stress. Oxidativ stress kan exempelvis uppstå under hårt fysiskt arbete och skadar celler och vävnader. Näringsämnen som fungerar som antioxidanter är t.ex. E- och C-vitamin, selen, zink, koppar och mangan.
Biotin: Biotin tillhör en av de olika B-vitaminerna och aktiverar hårsäckarnas celler så att de producerar mer keratin. Bidrar även till att hunden får starka och friska klor.
Blåstång: En havsalg innehållande alginater som hjälper till att binda föroreningar i munnen som sedan försvinner ut genom tarmen.
Fett: Fett ger energi och animaliskt fett ger ungefär dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater. Animaliskt fett använder hunden som en primär energikälla efter bara några minuters arbete.
FOS: FOS (fruktooligosackarider) är kostfibrer som består av långa kolhydrater och som har en positiv effekt på tarmfloran.
Glukos: Glukos är den primära energikällan för kroppens celler och den enda energikällan för hjärnan och nervsystemet. Glukos ger snabb energi för att återställa balansen av mineraler i kroppen när hunden har ansträngt sig och förlorat vätska och elektrolyter. Energin är oftast i form av druvsocker.
Glukosamin: Glukosamin är ett ämne som produceras naturligt i kroppen och som finns i bland annat ledbrosket och ledvätskan. Glukosamin bromsar utvecklingen av artros, lindrar artrossmärtor, hjälper till att bevara friskt brosk och stimulerar nybildningsprocessen av skadat brosk.
Grönläppad mussla: En naturlig produkt från Nya Zeeland som innehåller många nyttiga näringsämnen och som främjar ledernas normala funktion, samt är en viktig byggsten för ledbrosket. I den grönläppade musslan finns bland annat glukosaminsulfat som utvinns från snäckskalet, inulin som ökar kroppens upptagningsförmåga av glukosamin och kalciumaskorbat som är en C-Vitamin.
Hampa: Hjälper till att harmonisera basala funktioner i kroppen och motverkar stress.
Inulin: Inulin är en kolhydrat som räknas som en kostfiber eftersom den inte bryts ner i mag- och tarmkanalen. Motverkar förstoppning och ökar mättnadskänslan.
Kamomill: Kamomill innehåller flera medicinskt verkande ämnen och ger bland annat en lätt lugnande och rogivande verkan.
Knöltång: Knöltång innehåller naturligt stora mängder av vitaminer, mineraler, aminosyror och omega-3 som bland annat främjar en bättre päls, pigmentering och stärker hundens klor.
Kondroitin: Kondroitin finns i kroppen främst för att bevara broskets kvalité och stabilisera bindväven, samt för att smörja och skydda från yttre påfrestningar. Bidrar till smärtfri och obehindrad ledrörelse.
L-arginin: En livsviktig aminosyra som har en positiv inverkan på blodcirkulationen, syreförsörjningen av musklerna och ökar blodomloppets näringstransport. Lämplig för hundar som tränar hårt eftersom det påskyndar musklernas återhämtning.
L-tryptofan och L-theanin: Essentiella aminosyror som kroppen själv inte kan tillverka och som har en stor betydelse för sömn, avslappning och stämningsläge.
Magnesium: Magnesium är en mineral som är avgörande för flera av kroppens funktioner. Den främjar bland annat skelettet, hjärtat, blodtrycket och har t.ex. en positiv inverkan på hundens temperament.
Mangan: Mangan bidrar till normal bildning av bindväv och normal energiomsättning, samt skyddar cellerna mot oxidativ stress.
MOS: MOS (mannanoligosackarider) härstammar från en jästsvampliknande svamp och är ett ämne som kan hjälpa till att hämma tillväxten av ej gynnsamma bakterier i tarmen.
MSM: En organisk svavelförening som kroppen använder för att reparera och skapa nya celler. MSM bidrar bland annat till hundens uppbyggnad av brosk, leder, senor, bindväv, skelett och muskler.
Nypon: Nypon är rik på antioxidanter som är effektiva mot fria radikaler och bidrar även till rörliga och smidiga leder.
Omega-3: Omega-3 finns i bland annat fet fisk, alger och rapsolja och innehåller fettsyrorna DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra). Dessa är livsviktiga för kroppens uppbyggnad av celler, hundens hud- och pälsbildning, magen, synen, hjärtat, njurarna och rörligheten i lederna.
Omega-6: Omega-6 finns i bland annat majsolja, solrosolja, sesamfrö och rapsolja och innehåller linolsyra som upprätthåller hudens naturliga barriärfunktion. Om hunden inte får i sig tillräckligt mycket linolsyra så blir huden torr och mjällig, pälsfällningen ökar och risken för bakterie- och jästsvampinfektioner blir större.
Protein: Proteiner är livsviktiga byggstenar för hundens kropp. För hundar, speciellt högaktiva hundar, är det viktigt att dom får i sig tillräckligt med aminosyror (protein) för att inte förlora muskelmassa. Dessa aminosyror ger även hunden energi och är nödvändiga för cellbildningen och hundens hud, päls och organ. Aminosyror kan inte lagras i kroppen som t.ex. fett kan. Därför måste aminosyrorna tillföras i hundens kost kontinuerligt.
Psylliumfrön: Psylliumfrö är ett fiberrikt frö som ofta används för att lindra magsmältningsbesvär och främja en bättre tarmflora.
Spirulina: Spirulina är en alg som har ett rikt innehåll av proteiner, aminosyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Stärker immunförsvaret, främjar en friskare hud och glansigare päls, samt hjälper till att upprätthålla en god matsmältning och munhälsa.
Tranbärsextrakt: Tranbärsextrakt kan hjälpa till att surgöra urinen och förhindra att vissa typer av bakterier fäster sig till urinblåsans vägg.
Vitamin A: Nödvändigt för tillväxt, stimulerar aptit och ämnesomsättning, ökar motståndskraft mot parasitangrepp och infektioner samt är nödvändigt för god fortplantningsförmåga. Behövs även för hudens, slemhinnornas och nervvävnadens funktion.
Vitamin B-1: Främjar förbränningen i kroppen och är av betydelse för nervsystemets funktion.
Vitamin B-2: Nödvändigt för normal hälsa och tillväxt. Bland annat kan förbrukade vävnader ej ersättas i en bristsituation.
Vitamin B-6: Behövs för normal tillväxt, nervsystemets funktion samt för att upprätthålla god kondition hos hud och päls. Kroppens förmåga att producera antikroppbildande celler minskar i en bristsituation.
Vitamin B-12: Har stor betydelse för kroppens tillväxt och omsättning av protein.
Vitamin C: C-vitamin är skonsamt för magen och bidrar bl.a. till immunförsvarets normala funktion samtidigt som den skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler som bildas vid ämnesomsättningen. C-vitaminen främjar även kollagenbildningen för brosket och benstommens normala funktion. Kan användas som förebyggande mot urinvägsinfektion under kortare perioder.
Vitamin D: D-vitaminet reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Det bidrar till att kroppen bevarar ett starkt skelett.
Vitamin E: Fungerar som antioxidant, d.v.s hindrar fett och andra ämnen att oxidera (”härskna”). Viktigt för ämnesomsättningen, olika körtlars funktioner samt för lever, muskler och fruktsamhet.
Zink: Zink är ett livsnödvändigt mineral som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer. Zink behövs för ett friskt immunsystem och främjar även god bakterieflora i hundens mun.
Tack för att du valt att läsa vår informationstext om kosttillskott.
Vi önskar dig ett stort lycka till med din hunds kost och hälsa!