Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga hundägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Inkallning
Inkallning betyder att du lär din hund att komma till dig när du ropar eller signalerar till den att komma. Att lära din hund inkallning är bland det viktigaste du kommer att lära din hund. Även om du inte planerar att ha din hund lös så kan det någon gång uppstå en situation där hunden råkar komma lös och du måste ropa tillbaka den.
Att tänka på innan du börjar
Börja tidigt
Inlärningen för inkallning bör påbörjas så tidigt som möjligt, gärna redan när valpen är 8 veckor gammal. Mest för att valpar är lättare att forma än vuxna hundar och för att det är enklare att ha en valp lös eftersom dom inte springer lika snabbt som en vuxen hund. Inkallningsträning påverkar även din och valpens relation positivt.
Självklart kan man även lära en vuxen hund inkallning, men oftast tar det lite längre tid än vad det gör för valpar.
Inkallningen ska ALLTID belönas
För att lyckas med inkallningen så gäller det att du alltid har en rolig eller god belöning som hunden får när den kommer till dig. Foderkulor kommer den förmodligen att tröttna på efter ett tag. Stoppa korv, köttbullar, något mumsigt hundgodis eller spännande leksaker i fickorna så du alltid har en god eller rolig belöning med dig. Självklart är det viktigt att du även belönar hunden med klappar, kel och beröm. Du som matte/husse ska vara det absolut roligaste hunden vet.
Kom ihåg att variera belöningen för att behålla hundens intresse och nyfikenhet över vad du ska bjuda på när den kommer till dig. Överraska hunden och var kreativ i dina belöningar.
Låga krav
För att hunden lättare ska förstå vad du vill med träningen och för en mer effektiv utveckling så gäller det att ha låga krav på hunden i början. Låt hunden lyckas och arbeta tillsammans med den istället för emot den.
Hur du lär hunden inkallning
Det finns många olika sätt man kan träna inkallning på. Variera gärna dessa för att få en stabilare inkallning.
Börja inomhus
Inomhus finns det inte lika många distraktioner och lockelser som kan störa hunden medan ni tränar och det finns ingen risk för att den rymmer iväg. Förflytta träningen utomhus, kanske i ett inhägnat område, när du känner dig trygg med det.
Gör inkallningen rolig genom lek
Ta fram hundens favoritleksak och bjud in till lek. Låt hunden jaga dig och ropa in hunden när du ser att den kommer springande. Belöna riktigt med leksaken och massor av bus när hunden kommer fram till dig.
Gör det enkelt för hunden att lyckas och håll en positiv stämning utan att hunden blir stressad. Genom lek och bus så kommer hunden att koppla ihop inkallningen med en förväntan på något roligt.
OBS! Lek aldrig jagis åt omvänt håll i samband med inkallningsträning. Alltså att du jagar hunden. Hunden kan då förknippa din inkallning med att du ska börja jaga den, vilket leder till att den springer åt motsatt håll.
Kurragömma
Denna lek fungerar lika bra inomhus som utomhus. Ta med dig en mumsig eller rolig belöning och spring och göm dig. Ropa sedan på hunden och belöna den rikligt när den har hittat dig.
Om du har hunden lös utomhus och du märker att den travar iväg lite för långt ifrån dig så kan du, utan att ropa på den, gömma dig bakom ett träd eller en buske nära stigen så du samtidigt ser hunden. Hunden kommer snart att märka att du försvunnit och kommer springande för att se vart du tagit vägen. När den hittar dig så ge hunden massor av beröm. Nu kommer den förmodligen att hålla sig i närheten och ha ett extra öga på dig för att försäkra sig om att du inte försvinner igen.
I koppel eller lina
Många tror att man måste ha hunden lös för att kunna träna inkallning, men det går lika bra att ha hunden i ett längre koppel eller till exempel en spårlina när ni tränar. På så sätt har du kontroll på hunden när ni är utomhus och du riskerar inte att den rymmer iväg.
Ta en vanlig promenad utomhus, gärna där det inte finns alltför många störningar. Kalla in hunden några gånger under promenadens gång och belöna med något smaskigt godis eller en rolig leksak när hunden reagerar och kommer till dig.
OBS! Kalla inte in hunden när den utför sina behov eller hittat någon spännande lukt. Om du kallar på hunden när den har hittat något spännande så kanske det inte blir lika självklart för den att välja dig istället. Var sparsam med inkallningarna och låt det gå en bra stund mellan varje gång du påkallar hundens uppmärksamhet.
Klicka HÄR för att komma till våra spårlinor.
Spontan inkallning
Belöna hunden så fort den väljer att komma till dig utan att du har kallat på den. Oavsett om du har ropat på hunden eller inte så behöver du visa hunden att det alltid är bra att komma till dig. Det kan vara att du står i köket och hunden kommer till dig från vardagsrummet eller att ni promenerar i koppel och hunden tar kontakt med dig frivilligt utan att du kallar på den. Belöna och beröm.
Träna med en kompis
Ta med dig en familjemedlem eller en kompis när det är dags för inkallningsträning. Välj gärna ett ställe utan alltför många störningar. Koppla loss hunden från kopplet och låt kompisen hålla i hunden i halsbandet eller selen medan du går en bit bort. Tänk på att inte gå alltför långt bort i början. När du sedan ropar så släpper kompisen hunden som då springer till dig. Belöna hunden rejält med något extra gott eller med leksak och bus. När hunden har fått sin belöning så är det din tur att släppa hunden när kompisen ropar osv. Repetera övningen några gånger, men inte alltför många eftersom hunden lätt kan tröttna. Kom ihåg att hunden ska belönas varje gång den kommer när ni ropar.
Störningar
Med begreppet “störningar” så menar man i hundvärlden olika typer av miljöer som kan störa hunden i träningen. Oftast handlar det om miljöer med rörelse som lätt kan fånga hundens uppmärksamhet. Hundägare som tränar lydnad med sina hundar brukar till exempel utsätta sina hundar för störningar i gradvis svårighet för att hunden tillslut inte ska bry sig om annat än sin matte/husse och själva träningen.
Störningar kan till exempel vara ett barn som leker intill, människor eller hundar som passerar, höga ljud eller att en fotboll rullar förbi. Man måste däremot börja med små och enkla störningar för att bygga upp hundens motståndskraft. Att grannen startar gräsklipparen är till exempel inte en lika svår störning för hunden som ett förbiskuttande rådjur är.
Det tar tid och hård träning för en hund att motstå dessa störningar, men om man vill ha sin hund lös ofta så är det viktigt att man tränar sin hund i detta för att hunden inte ska springa iväg efter annat.
Belöningar
För att hunden ska vilja komma till dig när du ropar så gäller det att du har en bra belöning som väntar. Belöningen spelar stor roll när det gäller inkallning eftersom hundar är smarta och lätt lär sig att värdera vad som lönar den bäst. Lönar det sig mer att springa till matte/husse eller att jaga efter grannkatten? Om hunden avstår att jaga efter grannkatten och istället kommer till dig på inkallningen men då bara får en tråkig torrfoderbit så kanske den värderar annorlunda nästa gång. Om den däremot får en mumsig köttbulle eller korvbit som belöning för inkallningen så avstår den förmodligen grannkatten i framtiden.
Ännu bättre är att du jobbar upp en bra relation till hunden. En bra relation gör att hunden lättare vill komma till dig utan att behöva värdera situationen.
Klicka HÄR för att komma till vårt utbud av smarrigt hundgodis.
Vanliga frågor om inkallning
Här svarar vi på dom vanligaste frågorna som har med inkallning att göra.
Vad ska man göra när hunden inte lyssnar?
Om hunden inte lyssnar på dig när du ropar så prova att springa åt motsatt håll eller huka dig ner på backen med ryggen mot hunden. Hunden kommer då förmodligen att bli nyfiken på vad du gör och komma springande. Belöna då hunden massor och gör det enklare för inkallningen att fungera nästa gång.
Hur får man en bra inkallning?
Belöna hunden varje gång den kommer till dig självmant och lär den att det alltid lönar sig att komma till dig när du ropar.
När kan man börja träna inkallning?
Börja redan när valpen är 8 veckor, men ha låga krav och gör den så enkel och rolig som möjligt.
Dom vanligaste misstagen
Visst gör vi alla misstag ibland - det är helt mänskligt. Därför har vi valt att lista dom vanligaste misstagen man ofta gör när man lär hunden inkallning, så kanske du undviker fällorna i förhand.
- Att man avvaktar med inkallningsträningen tills att valpen är vuxen.
- Att man inte belönar hunden varje gång den kommer till dig.
- Att man skriker “nej” och “fy” när den inte lyssnar istället för att hitta på något roligt som gör att hunden vill komma till dig.
- Att man belönar hunden med något som den inte värderar högt.
- Att man börjar med att ha hunden lös när den inte kan inkallning.
- Att man ställer för höga krav på hunden.
Tack för att du har tagit dig tiden till att läsa igenom vår informationstext om inkallning. Vi hoppas att du har fått lite mer kunskap och inspiration kring ämnet och nyttiga tips på hur du kan få en bra inkallning på din hund.
Vi önskar dig ett stort lycka till!