Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga hundägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Foderguide
Valet av foder har en väldigt stor betydelse för hundens hälsa och välmående.
Men hur vet man vilket foder som är bra för sin hund och vad betyder alla förkortningar i innehållsförteckningen egentligen? I vår smarta foderguide så har vi samlat massor av matnyttig information till dig som vill lära dig mer om hundens kost.
Vad ska ett hundfoder innehålla?
Ett helfoder behöver bestå av viktiga näringsämnen för att hunden ska må så bra som möjligt. Dessa näringsämnen bör vara noggrant balanserade för att inte hunden ska få ett överskott eller ett underskott av något.
Ingredienser som ett helfoder bör innehålla:
- Protein
- Kolhydrater
- Fett
- Vitaminer
- Mineraler
Protein
Protein är lika viktigt för hundar som det är för oss människor och ingår i kroppens alla vävnadsceller. Hormoner, enzymer och viktiga delar av immunförsvaret består av proteiner, vilket är viktigt för att kroppen ska fungera. Protein byggs upp av 20 aminosyror varav 9 är essentiella, vilket betyder att hunden regelbundet måste få i sig dom via maten eftersom att kroppen inte själv kan producera dom. Protein reglerar även hundens matsmältning och används vid muskelbildning.
Proteiner som innehåller alla essentiella aminosyror i en bra blandning kommer från djurriket och klassas som livsmedel med bra proteinkvalitet.
Proteiner från djurriket:
- Kött
- Fisk
- Kyckling
- Ägg
- Mjölkprodukter
Hundar kan även få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror genom att äta olika proteinkällor från växtriket, såsom spannmål och baljväxter. För att man ska kunna ge hunden enbart växtbaserat protein så måste kosten innehålla den rätta balansen mellan tillgängliga aminosyror.
Proteiner från växtriket:
- Ärtor
- Bönor
- Linser
- Grönsaker
Kolhydrater
Kolhydrater i rimliga mängder är en bra energikälla för våra hundar. Kolhydrater som innehåller fibrer är även bra för att hundens mage ska fungera.
Kolhydrater finns i till exempel:
- Spannmål
- Potatis
- Bär
- Frukt
- Bönor
- Mjölkprodukter
Fett
Hundens viktigaste energikälla kommer från fettet som finns i fodret. Animaliskt fett ger dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater och används som primär energikälla bara några minuter efter att hunden påbörjat ett arbete. Fett är också en viktig del av hundens näringsintag eftersom det hjälper till med upptaget av fettlösliga vitaminer. Valpar, dräktiga tikar och aktiva hundar behöver mer fett än den medelaktiva hunden.
Vitaminer
Din hund behöver vitaminer från olika grupper i sin vardagliga kost. Vattenlösligt vitamin C och B-komplex samt fettlösligt vitamin. Dessa vitaminer stärker hundens skelett, tänder och vävnader.
Mineraler
De viktigaste mineralerna en hund behöver är järn, kalcium, fosfor och selen. Järn behövs för blodet. Kalcium och fosfor behövs för bildning och underhåll av skelett och tänder. Selen är viktigt för hundens celler och sköldkörtel.
Olika typer av helfoder
Vad menas med ett helfoder?
Ett bra helfoder borde innehålla dom näringsämnen vi har nämnt ovan och vara väldigt välbalanserat för att täcka hundens dagliga behov. Man ska alltså inte behöva tillsätta något extra tillskott för att hunden ska få sitt behov tillgodosett.
Ett helfoder kan komma i lite olika varianter och det skiljer sig mellan hundägare vad man väljer att använda.
Torrfoder
Torrfoder är den vanligaste typen av hundfoder som är mest populär att använda. Fodret är smidigt att portionera ut och man kan enkelt ta med sig hundens mat på utflykt eftersom det varken är kladdigt eller behöver hållas nedkylt.
När hunden tuggar torrfoder så minskar dessutom risken för plack- och tandstensbildning eftersom det skapas en större mekanisk rengöring av tanden än när hunden exempelvis tuggar våtfoder. Det är också enkelt att spara fodret tills nästa måltid ifall hunden inte äter upp hela portionen. Perfekt eftersom det minskar svinn, samt gynnar både klimatet och plånboken.
Våtfoder
Våtfoder innehåller mycket vatten vilket gör att en skål med våtfoder innehåller mycket färre kalorier än samma mängd torrfoder. En hund med god aptit kan då få en bättre mättnadskänsla av våtfoder eftersom vätskan skapar en större volym i magen. Våtfoder är också ett bra alternativ till en hund som är dålig på att dricka vatten eller till hundar som har känsliga tänder och har svårt att tugga hårda torrfoderbitar.
Våtfoder kan man ha som både helfoder eller som en extra liten smaksättare till hundens torrfoder. Håll däremot koll så du inte överdoserar när du använder två sorters foder.
Färskfoder
Färskfoder är mestadels baserat på råa och näringsrika ingredienser såsom kött, ben och organ, men också viktiga vitaminer och mineraler för en balanserad kost. Fodret färskfryses vid tillverkning och förvaras oftast fryst i korvar eller block för att sedan tinas och serveras till hunden rått och färskt. Detta för att erbjuda hunden en artegen föda med maximalt näringsupptag.
Observera däremot att man absolut inte ska tina färskfoder i micron eller liknande eftersom benbitarna i fodret då ändrar konsistens i värmen, blir vassa och kan skada hunden. Färskfoder kan även förlora sina viktiga näringsämnen när det värms upp. Tina istället fodret i rumstemperatur, kylskåp eller ljummet vatten.
BARF
BARF står för “Biologiskt Anpassad Rå Föda”. Precis som med vanligt färskfoder så innehåller oftast BARF-foder i huvudsak rått kött, organ och ben. Till hundar är det även vanligt att man använder en del grönsaker för att efterlikna den mängd vegetabilier som finns i magsäcken på ett bytesdjur.
BARF skiljer sig även från vanligt färskfoder eftersom hundägarna själva komponerar ihop ingredienserna i rätt proportion till sin hund istället för att köpa färdigt i butik. Man måste alltså ha en bred kunskap inom ämnet och veta exakt hur mycket man ska använda av varje ingrediens för att hunden ska få en balanserad måltid.
Foder för olika åldrar
När du ska välja ett bra helfoder till din hund så beror det också på vilken ålder den har. Ett valpfoder och ett seniorfoder skiljer sig till exempel i mängden näringsämnen eftersom en valp och en senior har olika behov av dessa. Här nedan har vi samlat information om varför valpar, vuxna hundar och seniorhundar har ett särskilt anpassat foder.
Valpfoder
Varför ska man ge valpar ett särskilt Valpfoder egentligen? Till skillnad från ett vuxenfoder så innehåller ett valpfoder mer näringsämnen. Eftersom en valp hela tiden växer så behöver den mer näringsämnen för att gynna en god utveckling. Valpar behöver till exempel mer energi, vanligtvis genom mer fett och proteiner, och en anpassad mängd vitaminer och mineraler. En valp ska exempelvis inte få i sig för mycket kalcium eftersom att det då finns risker för att den får problem med leder och skelett.
Foderbitarna i ett valpfoder brukar även vara mindre och anpassade till dom små munnarna, samt skonsammare för magen.
Vuxenfoder
När en valp har nått sin fullvuxna mankhöjd och vuxenvikt så brukar det vara dags att ändra foder till Vuxenfoder. Om man fortsätter att ge en vuxen hund valpfoder så finns det risk för att den blir överviktig och inte håller en balanserad kost för vad en vuxen hund behöver. Kom ihåg att övergången från valpfoder till vuxenfoder måste göras långsamt för att inte störa hundens matsmältningsapparat.
Seniorfoder
När hunden har blivit senior så bör man långsamt övergå till ett Seniorfoder. Ett seniorfoder bör exempelvis innehålla protein med hög smältbarhet och mindre mängd fosfor för att skona njurarna. Seniorfoder innehåller vanligtvis även mindre fett och mer fibrer eftersom äldre hundar oftast rör sig mindre och har lättare för att gå upp i vikt, samt har större risk för förstoppning.
Lightfoder/Dietfoder
Vissa raser och individer har lättare än andra att öka i vikt, medan alla hundar kan bli överviktiga om foderintaget är för högt i förhållande till energiförbrukningen. Det kan bero på många olika anledningar till varför en hund är överviktig.
Om hunden får för mycket godis och matrester med hög fetthalt utöver sitt vanliga foderintag så ökar risken för övervikt. Det kan också vara så att hunden till exempel har artros som gör att den inte kan röra på sig lika mycket, eller någon annan sjukdom som gör att den har svårare att hålla idealvikten. Även kastrerade hundar har lättare för att bli överviktiga eftersom deras ämnesomsättning minskar i samband med kastrationen.
Lösningen till detta kan vara ett foder för viktminskning, ett så kallat lightfoder eller dietfoder. Dessa foder är energireducerande helfoder med en högre andel fibrer och en minskad fetthalt. Viktminskningsfoder lämpar sig även väl till äldre och mindre aktiva hundar som tenderar till övervikt istället för ett seniorfoder.
Energifoder
En hund som står under hård fysisk träning behöver mer energi i sin mat i form av fett, men också mer lättsmält protein som är kroppens byggstenar. Ju mer en hund belastar sina muskler desto mer går muskelfibrerna sönder och då behövs det bra byggmaterial att reparera musklerna med, samt att göra dem större och starkare för varje träningspass.
Om du märker att det foder som hunden för tillfället äter inte räcker till i energi och du behöver ge mer och mer mat i volym för att tillmötesgå hundens näringsbehov, kan det vara dags att välja ett energirikare foder. Det många inte tänker på är att doseringstabellen på baksidan av säcken är balanserad till den mängd vitaminer och mineraler som receptet har och hunden behöver. Behöver du ge en större volym av maten än vad som rekommenderas, finns det en risk för överdosering av vissa vitaminer och mineraler. Då är det dags att välja ett energitätare foder så att du kan ge en rekommenderad mängd utan att öka i volym. Man brukar säga att plus – minus 20 % av den rekommenderade mängden är ok, men ökar intaget i volym med mer än 25 % så rekommenderas att du väljer ett foder för arbetande hundar med mer kalorier.
Spannmålsfritt
Med spannmålsfritt foder menas att fodret är fritt från stärkelsen som kommer från spannmål. Med spannmål menas alltså korn, havre, vete, råg, majs, ris och hirs. I dessa foder så ersätter man istället spannmålet med exempelvis potatis, ärter, majs, morötter och sötpotatis.
Vissa hundar kan vara känsliga eller allergiska mot gluten. Därför finns det numera många spannmålsfria alternativ i framförallt torrfoder som är fria från just gluten. Det kan också vara så att hunden behöver ett högre proteininnehåll i sin mat, vilket spannmålsfria foder ofta erbjuder.
Spannmålsfria foder behöver däremot inte vara lösningen för alla hundar. Många hundar mår väldigt bra av foder som innehåller spannmål. Många gånger liknas hunden med vargen som är deras stamfader, vilket gör att man rynkar lite på näsan åt foder som innehåller spannmål. Hundar har däremot blivit väldigt domesticerade under åren sedan dom levde fritt och kan idag må väldigt bra och vara stabil i magen på spannmål.
Klicka HÄR för att komma till vårt sortiment av hundfoder.
Allergier
Hundar som får foderallergier brukar oftast utveckla en allergi mot proteinet eftersom exempelvis kolhydrater och spårämnen inte är allergiframkallande. Däremot finns det proteiner av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. En hund med foderallergi kan vara allergisk mot vilket protein som helst som den har kommit i kontakt med, men oftast brukar det vara ett protein som hunden har ätit mycket av. Många foder är till exempel baserat på kyckling, vilket gör att många hundar utvecklar en överkänslighet mot kyckling som proteinkälla.
Valpar brukar i regel inte ha lika mycket besvär med foderallergier eftersom dom inte har hunnit äta proteinet tillräckligt länge för att utveckla en överkänslighet.
Hundar med foderallergi kan utveckla vissa symtom som exempelvis klåda, utslag, återkommande öroninflammationer, svullnader och hudinfektioner. Om du misstänker att din hund har foderallergi så rekommenderar vi att du besöker en veterinär för en eventuell utredning.
Kosttillskott
Ett bra helfoder ska innehålla alla näringsämnen som din hund behöver, men ibland kan man behöva tillsätta något extra.
Kanske din hund är lite äldre och behöver lite extra hjälp med underhåll av lederna? Eller så kanske du vill ge hundens päls en liten boost efter fällningstider? Det finns många olika kosttillskott som man kan välja att tillsätta i hundens måltid. Se bara till att hunden inte får ett överskott av något näringsämne. Överskott av ett näringsämne kan resultera i att kroppen inte tar upp alla andra viktiga näringsämnen som den behöver för att fungera.
Klicka HÄR för att kika på våra kosttillskott.
Vad får hundar äta och inte äta?
Hundar mår bäst av att äta anpassat hundfoder, men man kan också lägga till något extra ibland om man vill. Var däremot vaksam på vad hundar får och inte får äta. Vissa livsmedel kan vara farliga för din hund att få i sig. Här nedan har vi listat vilka livsmedel man kan ge sin hund och vilka livsmedel man absolut inte bör ge den.
Exempel på vad hundar får äta:
- Blåbär
- Björnbär
- Hallon
- Vattenmelon
- Jordgubbar
- Kokt broccoli
- Kokt sötpotatis
- Ägg
- Morötter
- Äpple
- Mango
- Ananas
- Banan
- Gurka
Exempel på vad hundar inte får äta:
- Lök
- Vitlök
- Choklad
- Vindruvor
- Russin
- Citron
- Lime
- Avokado
- Nötter
- Glass
- Koffein
- Muskotnöt
Hur ska hundens avföring se ut?
Hundens avföring speglar oftast hur hunden mår och hur kroppen hanterar hundens kost. Man bör därför hålla ett litet öga på hur bajset ser ut varje gång efter att hunden har gjort ifrån sig.
Här kommer några exempel på hur avföringen från en frisk hund bör se ut:
- Färgen kan variera från ljusbrunt till mörkbrunt beroende på vilken kost hunden äter.
- Konsistensen bör vara fast men ändå “fuktig.”
- Bajset ska vara fritt från några beläggningar såsom slem.
- Hunden ska, utan några större ansträngningar, kunna utföra sina behov.
Visst kan en hund ibland vara lös eller hård i magen precis som oss människor, men om hunden ofta är lös eller hård under en längre period, eller om avföringen ser onormal ut på något sätt, så bör man se över hundens mat och eventuellt besöka veterinären för en kontroll.
Vanliga frågor om foder
Här besvarar vi de vanligaste frågorna som har med foder att göra.
Vilket hundfoder är bäst?
Vilket foder som är bäst varierar enormt från hund till hund. I praktiken kan man aldrig säga att ett visst hundfoder är bäst för alla hundar, utan det beror på din hund. Faktorer som aktivitetsnivå, födoämneskänsligheter, ålder, storlek och eventuellt känslig mage är bara några av alla hänsynstaganden som bör göras innan man kan avgöra om ett visst foder passar till just din hund.
Hur vet man att hundfodret är bra?
Eftersom det finns tusentals olika fodersorter på marknaden så kan det vara svårt för ett ovant öga att sortera bort de mindre bra fodersorterna från de riktigt högkvalitativa. Kika på vilken ingrediens som står först på listan i innehållsförteckningen. Ingrediensen som står först innehåller fodret mest av medan den andra ingrediensen på listan är vad fodret innehåller näst mest av osv. Fodret bör innehålla mestadels animaliskt protein för att det ska hålla en hög kvalité.
Vilket foder som är bäst varierar enormt från hund till hund. I praktiken kan man aldrig säga att ett visst hundfoder är bäst för alla hundar, utan det beror på din hund; aktivitetsnivå, födoämneskänsligheter, ålder, storlek, eventuell känslig mage och mycket annat.
Hur länge ska man ge valpen valpfoder?
Hur länge man ska ge valpfoder beror mycket på hur lång tid det tar för valpen att nå sin fullvuxna storlek. Exempelvis brukar det dröja ca 9-12 månader för små och mellanstora raser att nå sin fulla vuxenstorlek medan det tar ca 12-15 månader för stora raser och ca 18-24 månader för extra stora raser. En storvuxen ras ska alltså äta valpfoder längre än en liten ras.
Vad är färskfoder?
Färskfoder är mestadels baserat på råa och näringsrika ingredienser och färskfryses vid tillverkning. Förvaras oftast fryst i korvar eller block för att sedan tinas och serveras till hunden rått och färskt.
Vad händer om hunden får för mycket protein?
Många hundägare väljer att ge sina hundar foder med ett överdrivet högt proteininnehåll, men om proteinhalten överstiger hundens dagliga behov så kan det faktiskt ha en negativ effekt på njurarna, levern och mikrobiomet i tarmen. Det är i själva verket kvaliteten på proteinet som är viktigare än kvantiteten.
Ordlista
För att du enkelt ska kunna ta reda på vad allt på fodrets förpackning betyder så har vi skapat en smart ordlista här nedan.
Analytiska beståndsdelar: Mängd av olika näringsämnen redovisas i procent. Vattenhalt ska anges här om den överstiger 14%.
Aska: Fodrets innehåll av icke-organiskt material som inte kan brännas upp, men som i vissa fall kan tas upp av kroppen. Mineraler och spårämnen hamnar i den här fraktionen.
Biotin: Räknas till B-vitamingruppen. Har betydelse för normal hälsa (sjukdomsförebyggande), tillväxt och fruktsamhet.
Fett: Bidrar med energi till hunden, är en byggsten i cellmembran, transporterar näringsämnen och har en isolerande förmåga.
Fibrer: Hjälper hunden att bland annat absorbera andra näringsämnen och bildar även till en hälsosam avföring.
Folinsyra: Räknas till B-vitamingruppen. Nödvändigt för proteinomsättning och celldelning.
Fosfor: Ingår i skelett, har betydelse för bl.a. nerv- och muskelfunktioner, tänder och arvsmassa.
Jod: Nödvändigt för bildning av vissa hormoner (sköldkörtelhormoner).
Järn: Har stor betydelse för cellernas funktioner, bl.a. blodbildning. Ingår som beståndsdel i enzymer.
Kalcium: Ingår som viktigaste beståndsdel i skelett. Har dessutom betydelse för bl.a. muskler, cellernas delning och blodets levring.
Kobolt: Ingår som viktig beståndsdel i vitamin B-12. Verkar även aktiverande på vissa enzymer.
Kolinklorid: Räknas till B-vitamingruppen. Nödvändigt för bildning och transport av fett i kroppen.
Koppar: Deltar i oxidationsprocesser i kroppen och är nödvändigt för hemoglobinbildning.
Magnesium: Har en mängd funktioner i kroppen. Är bl.a. nödvändigt för normal celltillväxt och -funktion samt viktig för vissa enzymers aktivitet.
Mangan: Har främst betydelse för skelettets (ledernas) utveckling.
MOS (mannanoligosackarider) & FOS (fruktooligosackarider): Prebiotika som stimulerar tillväxt av goda tarmmikrober. Sockerbetsfibrer och psyllium är utmärkta källor för lösliga och olösliga fibrer. De främjar tarmens normala funktioner och kan därmed förhindra störningar i matsmältningen.
MSM (Metylsulfonylmetan): Utgör en viktig del av immunförsvaret, det hjälper till att syresätta kroppen och ökar därmed energinivån. Det är också en av de viktigaste beståndsdelarna i kollagen och keratin som bygger upp hår, hud, naglar, brosk, senor, bindväv och muskler.
Niacin: Räknas till B-vitamingruppen. Har betydelse för ämnesomsättningen i kroppen.
Sammansättning: Foderråvaror i fallande ordning efter vikt.
Selen: Ingår i enzymer och är av betydelse för kroppens ämnesomsättning. Samverkar Med E-vitamin. Påverkar även funktioner hos kärl,(hjärta), tillväxt samt immunitet.
Tillsatser: Tillverkaren är inte skyldig att ange samtliga tillsatser utan enbart sådana där det finns risker med felanvändning, t.ex. de som har en fastställd maxhalt.
Vitamin A: Nödvändigt för tillväxt, stimulerar aptit och ämnesomsättning, ökar motståndskraft mot parasitangrepp och infektioner samt är nödvändigt för god fortplantningsförmåga. Behövs även för hudens, slemhinnornas och nervvävnadens funktion.
Vitamin B-1: Främjar förbränningen i kroppen och är av betydelse för nervsystemets funktion.
Vitamin B-2: Nödvändigt för normal hälsa och tillväxt. Bland annat kan förbrukade vävnader ej ersättas i en bristsituation.
Vitamin B-6: Behövs för normal tillväxt, nervsystemets funktion samt för att upprätthålla god kondition hos hud och päls. Kroppens förmåga att producera antikroppbildande celler minskar i en bristsituation.
Vitamin B-12: Har stor betydelse för kroppens tillväxt och omsättning av protein.
Vitamin D-3: Nödvändigt för omsättning av Kalcium och Fosfor. Befrämjar benens förkalkning och tillväxt. Vitamin D-3 omvandlas i viss mån till hormonliknande substanser.
Vitamin E: Fungerar som antioxidant, d.v.s hindrar fett och andra ämnen att oxidera (”härskna”). Viktigt för ämnesomsättningen, olika körtlars funktioner samt för lever, muskler och fruktsamhet.
Zink: Förekommer i ett flertal enzymer (spelar bl.a stor roll för borttransport av koldioxid via blod och lungor samt deltar i insulinbildningen). Finns i små mängder i kroppens alla vävnader men särskilt mycket i hud och hår.
Tack för att du valt att läsa vår foderguide.
Vi önskar dig ett stort lycka till med din hunds kost och hälsa!